Lichtwesen
Selecteer een pagina

Je kent dat zinnetje wel: Where attention goes, energy flows. Oftewel, waar je aandacht aan besteed stroomt de energie naar toe. Het is een waarheid als een koe, dat waar je aandacht aan besteed dat de energie van jouw focus zich ook vertaald in het resultaat waar je je aandacht aan gegeven hebt. Zelfs de grote jongens gebruiken het vandaag de dag, denk maar aan Ikea: “Aandacht maakt alles mooier”.  Maar ondanks dat het als een paal boven water staat dat het zo werkt, is het niet zo makkelijk om je aandacht er dan ook bij te houden…..

Afleidingsmanoeuvres

Hoe zit dat nou? Als jij je voorneemt om je aandacht aan iets te schenken, laten we zeggen dat je een klusje wilt doen in je huis, niks moeilijks maar het blijft gewoon even liggen omdat je het niet zo ‘achteloos’ kunt doen als afwassen of stofzuigen; het heeft je aandacht nodig…..
Het voornemen om dat klusje te gaan doen en er de aandacht aan te geven die het tot een goed resultaat brengt lijkt niet zo moeilijk, dus het is snel in je hoofd in de planning gezet. Zo ver, zo goed. Dan gaat het daadwerkelijk beginnen, je hebt de ruimte en de tijd gemaakt om je tot het klusje te zetten en je aandacht wordt volledig aan dat gegeven wat nodig is om te doen…..
Volledig,….. tot je iets tegenkomt dat lastiger is dan je verwachtte, tot je mobiel een geluidje maakt die je ‘dwingt’ om even te kijken wat het is, tot je bedenkt dat je nog iemand zou bellen, tot…..  nou ja, vul maar in.

Aandacht Verdelen

Aandacht komt in veel variaties langs, maar er is maar 1 echte aandacht en dat is de volledige, onverdeelde aandacht. Aan de hand van bovenstaand voorbeeld snap je meteen dat de aandacht versnippert werd omdat je hoofd te vol zit met allerlei dingen die aandacht vragen. We lossen dat meestal op door een beetje aandacht aan iets te geven en vervolgens snel aan het volgende een beetje aandacht te geven, en zo verder. Maar als de energie moet stromen naar waar jij je aandacht aan besteed, werkt dat op die manier dan wel zo goed?

adem in de kou

In het spotlicht

Stel je voor; je bent op een feestje en iemand begint tegen je te praten, het is een prettig gesprek en diegene die met je praat heeft de volledig aandacht voor jou, daardoor kan het goed zijn dat jij ook de volledige aandacht voor jouw gesprekspartner hebt. Dat is fijn, je voelt je ‘gehoord’ en ‘gezien’. Het geeft je een gevoel van waarde omdat iemand het waard vind zijn of haar volledige aandacht op jou te richten. Dit waardevolle gegeven van die volledige aandacht reflecteert in jou als een toename van energie in de vorm van zelfwaarde, zelfverzekerdheid en stabiliteit.
Waar de aandacht aan geven wordt, daar stroomt de energie naar toe toch? Dus als diegene jou de volledige aandacht geeft en jij voelt je daar beter door, hoe zou het dan voor de ander zijn die ook jouw volledige aandacht ontvangt?

Aan – Uit – Aan(dacht)

Het zou een heel stuk makkelijker voor jezelf worden wanneer je dingen kunt zien als een persoon waar je mee praat. Veel dingen die onze aandacht behoeven geven we wel aandacht, maar als we het als een persoon zien waar we mee praten komt dit beeld naar boven: Tijdens je gesprek kijk je steeds om je heen om te zien of er nog meer interessante mensen zijn om mee te praten, je ogen wisselen in rap tempo tussen je gesprekspartner en de overige mensen waar je misschien ook nog bekenden ziet (en die vervolgens jou zien).
Wat voor uitwerking zou dat hebben op je gesprek? Hoe zou de aandacht een impuls voor de energie zijn en wat brengt die energie voor stroom op gang…….? Het is een soort aan-uit-aan energie, een knipperlicht. Wanneer er geen constante beweging in zit, geen vloeiende stroom is, komt de ‘flow’ ook niet op gang. Het lijkt een beetje of je een plantje water geeft en tegelijkertijd even aan het steeltje trekt om m op te rekken en te zeggen “deze kant moet je op…. dat weet je nu dus nu kun je het wel weer zonder mij”.

Positieve VS Negatieve stroom

Welk gedeelte van jou, in jou, van jouw leven, van jouw gevoelswaarde, zou de onverdeelde aandacht kunnen gebruiken om te groeien, zich te versterken en te ontwikkelen? Wat heeft jouw aandacht nodig om jouw groei en expansie te kunnen ondersteunen? Waar zou jouw volledige aandacht verschil kunnen maken om je dagelijkse leven een beetje meer kleur te geven?
Welk onderdeel van jouw leven krijgt nu de onverdeelde aandacht maar op een negatieve manier?
Ik hoor veel mensen klagen over geld en financiële problemen, wanneer je daar je volledige aandacht aan geeft en de negatieve energie blijft voeden, zou dat de situatie beter maken?

Be-someone-that-makes-you-happy

Daar zit ’t in!

Kijk eens hoe jij je aandacht gebruikt;

  • Ben je volledig met je aandacht bij wat je op dat moment doet zodat je alle kansen en mogelijkheden op dat moment benut?
  • Versnipper jij je aandacht omdat je honderd dingen op een dag wilt/moet doen en er bijna geen af krijgt?
  • Geef jij je volledige aandacht wanneer je met iemand in gesprek bent? en verwacht jij dat ook van de ander?
  • Welk ding vermijd je om je aandacht aan te geven terwijl je weet dat juist DAAR de oplossing in zit?
  • Heb je weleens de tijd genomen om jezelf de volledige aandacht te geven en te zien wat dat met je doet? Maak een afspraak met jezelf, schrijf het desnoods in je agenda, en neem 1 maal per week de tijd voor jezelf om met onverdeelde, volledige aandacht jouw leven mooier te maken!

Wanneer je het lastig vind om je aandacht gefocust te houden en je te zetten tot wat je aandacht nodig heeft, zijn er een paar energieën die je kunnen helpen en ondersteunen.
Twijfel je welke het beste past, ik adviseer je graag!

Moedig beginnen – een perfecte ondersteuning wanneer je aan iets moet beginnen wat “eng en nieuw” is maar waarvan je weet dat het onvermijdelijk is. Het geeft je de moed en het vertrouwen om er mee aan de slag te gaan en het tot een goed en tevreden resultaat te brengen.

Be Present – wanneer je merkt dat je aandacht steeds vooruit is of afgeleid door het verleden, wanneer het lastig is om je aandacht in het NU te houden. Het geeft je een messcherpe focus in het NU.

Kuthumi – helpt je om je energie beter te richten op wat ‘echt’ is. Het laat je inzien waar de versnippering vandaan komt zodat je dat stuk de aandacht kan geven en het kan helen waardoor het je niet meer hoeft te storen. Kuthumi geeft je ook het inzicht dat veel dingen die je denkt hersenspinsels zijn en laat je weer inzien wat wel en niet echte aandacht behoeft. 

Handtekening Erica LW blauw