Lichtwesen
Selecteer een pagina

Zeg maar NEE, dan krijg je……. meer energie!

Vind jij het lastig om nee te zeggen? Cijfer jij jezelf altijd weg omdat je aardig gevonden wilt worden? Je bent zeker niet de enige. Er zijn heel veel mensen die geen nee kunnen zeggen omdat ze anderen niet willen kwetsen.

Het gebeurt in een fractie van een seconde, ik merk dat ik het toch weer doe… En dat terwijl ik me zo had voorgenomen om deze middag nu echt eens te gaan doen wat ik me de hele week al voorneem…. zucht.  Helen kijkt me vertwijfeld aan, alsof ze aan mijn ja twijfelt en doet er nog een schepje bovenop; “Als het je niet uitkomt moet je het zeggen hoor, maar ik weet ook niet bij wie ik het anders kan uitten….” dan volgt een lange stilte en een heel verdrietig gezicht word opgezet….
Hoe kan ik mijn JA nu weer omdraaien naar een NEE? Ze zit al in de put, dat kan ik haar toch niet aan doen… Ik kijk wel of ik vanavond tijd heb om mijn geplande klusje af te maken, vind mijn man vast niet erg dat ik ‘even’ achter de computer zit vanavond in plaats van bij hem, samen op de bank.

Hoe je ook naar deze situatie kijkt, je kan je vast wel voorstellen hoe het de laatste keer voor jou voelde dat je ook JA tegen iets zei terwijl je eigenlijk NEE voelde…..

Elke keer als we ja zeggen tegen iets, zeggen we nee tegen iets anders.

Wanneer je JA zegt tegen iets wat je niet voor jezelf doet, en puur voor de ander, zeg je dus eigenlijk NEE tegen iets wat je zelf graag doet en waar je energie van krijgt.
Grote kans dat uit bovenstaand voorbeeld zoveel energie verspeeld word dat er zelfs geen puf meer over is om ‘het uitgestelde klusje’ nog even in de avond te doen. ( 😉 herkenbaar? )

Kijk eens naar jouw leven; Hoevaak heb je ja gezegd terwijl je het eigenlijk niet wilde? Heb je ja gezegd om de goedkeuring te krijgen van anderen? Heb je ja gezegd omdat je bang was dat het anders schade aan je relatie bracht? Heb je ja gezegd tegen iets waar je eigenlijk een hekel aan hebt?

Ben je dan eerlijk naar jezelf? Nee zeggen is respect hebben voor jezelf. Heb jij respect voor jezelf? Zijn anderen belangrijker dan jij?

Als jij geen respect hebt voor jezelf, voor je dromen of tijd, wie zal het dan wel hebben?

1194984910785474358stop_sign_miguel_s_nchez_.svg.med

Het probleem van geen nee kunnen zeggen naar vrienden, familie, verkopers en klanten veroorzaakt tijdsnood en soms zelfs schulden. Geen nee kunnen zeggen helpt je meestal niet vooruit. Mensen (inclusief jijzelf) zijn boos dat je je eigen werk niet afkrijgt en het extra werk dat je doet is vaak niet optimaal. Het is frustrerend omdat je het jezelf aandoet. Als je dingen af wilt maken en goed wilt doen moet je je tijd en energie bewaken en dingen kunnen weigeren.

Waarom lijkt het zo moeilijk om iets te weigeren?

Om nee te leren zeggen moet je eerst leren begrijpen wat ons in de weg zit. Hieronder staan veel voorkomende redenen waarom je het lastig kan vinden om nee te zeggen.

Laten zien dat je het aankan: Hoe je gezien wordt en het goed doen binnen een groep is heel aantrekkelijk. Als je nee zeggen ziet als een zwaktebod van een ander kan je jezelf dat ook aantrekken. Je wilt overkomen als de persoon die alles onder controle heeft en waar het goed mee gaat. Daarom heb je altijd wel wat tijd over om de anderen te helpen. Hierdoor voel je je zeker en goed over jezelf. Jij hebt niemand nodig en anderen hebben jou juist wel nodig.

▪ Je wilt helpen: Je bent gewoon sympathiek en sociaal van binnen. Je wil de persoon niet wegsturen met een probleem en je wilt helpen waar mogelijk. Zelfs als het je tijd opslokt.

Conflicten vermijden: Je bent bang voor de reactie van de ander. Zelfs als de ander niet direct boos wordt kan er een soort toon gezet worden die tot nare consequenties kan leiden in de toekomst.

▪ Bang om voor onbeleefd en egoïstisch te worden aangezien: Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat nee zeggen, zeker tegen mensen die het nodig hebben, onbeschoft is. Het gevoel dat anderen denken dat je egoïstisch bent bijvoorbeeld als je om hulp gevraagd wordt waar veel anderen bij zijn.

▪ Je wilt je rol in een groep houden of krijgen: Je bent nieuw of wilt jezelf niet vervreemden van anderen. Dat is menselijke natuur. Onze hersenen zijn er op gericht om als kuddedieren te handelen en binnen een groep te horen. Dus je doet mee om andere leden van de groep te helpen, te plezieren en erbij te horen.

▪ Niets willen missen: Als je je zorgen maakt dat je door iets weigeren ergens niet bijkomt. Bijvoorbeeld een nieuw project of iets om te leren dat jouw interesse heeft. Er zijn een hoop ‘aanbiedingen’ die voorbij komen en je reactie is dat je geen van die kansen wilt missen. Daar spelen sommige mensen handig op in.

 

Als je jezelf herkent in enkele van deze punten dan ben je niet alleen. Ze komen allemaal vaak voor en het is heel waarschijnlijk dat het je nog wel een paar keer overkomt de komende tijd. Het is belangrijk om te beseffen dat veel van deze gedachten zijn berust op misvattingen of verkeerde aannames. Nee zeggen betekent niet altijd dat je een egoïst bent of dat je een ruziezoeker bent die meer met de ene heeft dan met de andere. Het betekent meestal niet dat er ruzie ontstaat of er over je geroddeld gaat worden. Het idee dat je je carrière of relaties kwaad doet is zelden waar. Het is aan de andere kant ook niet zo dat anderen je gaan zien als een soort supermens. Het zijn allemaal ideeën in je eigen hoofd. Het gaat er voornamelijk om HOE je nee zegt en hoe je jezelf gaat zien. Iedereen heeft eigen taken en verantwoordelijkheden en behoeften. Nee zeggen is waarde geven aan je tijd en projecten, mensen en hobby’s die jij belangrijk vindt.

handschudden
7 manieren om nee te zeggen met een goed gevoel!

Het vermijden van vragen en mensen is niet de oplossing, veel beter kun je onder de knie krijgen hoe je met een goed gevoel NEE kunt zeggen. Je zult ervaren dat het helemaal niet zo erg is als je nu denkt, en in plaats van weerstand zul je heel vaak begrip als reactie krijgen.

1 – Ik heb op dit moment andere prioriteiten, ik kan je nu niet helpen.

Als je te druk bent of je hebt al plannen kun je dit antwoord gebruiken. Je geeft de ander aan dat jij het op dit moment (ook) druk hebt en dat ze in de toekomst meer opletten of het jou uitkomt. Soms heb je zelf niet helemaal helder wat je op dat moment te doen hebt, en lijkt het of er tijd is om de ander te helpen. Wanneer je precies weet wat jij hebt gepland weet je ook zeker of er tijd is om met een JA te antwoorden. Vaak zie je dan beter in dat je er geen of te weinig tijd voor hebt. Als je precies weet wat jijzelf te doen hebt kun je beter inzien of je later nog tijd hebt om te helpen, soms is het dan al niet meer nodig omdat het ‘probleem’ zich als ‘vanzelf’ heeft opgelost. In het laatste geval help je jullie allebei.

2 – Het lijkt me ontzettend leuk om te doen maar ik heb helaas geen tijd.

Deze heel vriendelijke manier geeft aan dat je diegene wel ondersteunt in zijn/haar vraag waardoor ze niet ontmoedigd raken. Het voordeel van deze manier is dat mensen vaak blij zijn met je reactie en nieuwe ‘voorstellen’ met je blijven delen. Het nadeel is dat je wel even de tijd moet nemen om aandachtig te luisteren voor je NEE kan antwoorden. Er wordt misschien wel een terugkoppeling op het verhaal verwacht.

3 – Ik denk er even over na,….(en misschien kun je het wel zonder mij oplossen.)

Eigenlijk is dit niet echt een beslissend antwoord maar een uitstel. Je krijgt zo wel even de tijd om er goed over na te denken of dit de investering van tijd is waar jij je energie aan wilt besteden. Uiteindelijk zul je toch met een ja of nee bij diegene terug moeten komen en dan bestaat de kans dat je alsnog ‘bezwijkt’ en met ja antwoord.

4 – Dit is niet echt iets voor mij.

Door te vertellen dat dit niet is wat bij jou past geef je meteen duidelijk aan dat dit niet jouw interesse heeft.

5 – Ik ben hier niet de juiste persoon voor, je zou het “..…” kunnen vragen.

Iedereen heeft zijn eigen mogelijkheden en talenten, dat is iets heel anders als interesses. Wanneer je wel geïnteresseerd bent in hoe het opgelost word zou je kunnen toevoegen: Ik ben wel nieuwsgierig hoe dit zich ontwikkeld, hou je me op de hoogte?

6 – Ik kan niet

Wanneer jouw tijdsplanning het gewoonweg niet toelaat ben je heel open en duidelijk. Er is niets mis te verstaan aan tijdgebrek.

7 – Nee

Het meest simpele en de duidelijkste manier om te zeggen dat het niet gaat. Wij hebben zoveel remmingen en ideeën tegen het woordje nee. Meestal zijn deze grenzen en de reacties van mensen verwachtingen die alleen in je hoofd wonen. Waarschijnlijk herken je dit anders was jij niet dit artikel gaan lezen. Er is niks mis met gewoon nee te zeggen. Het zal je verbazen hoeveel mensen er met respect en begrip op reageren. Meer respect nog dan wanneer je altijd maar ja zegt en mensen niet echt helpt. Nee leren zeggen op verzoeken die niet in je straatje passen lijkt lastig maar het zal je veel energie en veel tijd opleveren. Je zult mensen niet meer uit de weg gaan en je zal zelfs meer ontspannen zijn.

voel je goed

Heb jij ook nog een goede manier om NEE te zeggen?
Laat het ons weten in een reactie hieronder.
Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd hoe deze manieren van NEE zeggen voor je werken wanneer je ze geprobeerd hebt. Kies de manier die bij jou en de situatie past, dan gaat het (bijna) vanzelf. 😉