Lichtwesen
Selecteer een pagina

Hoe is het met je? Adem je goed?

Dat je ademt lijkt me wel logisch, je leest dit tenslotte 🙂

Ademen is iets dat vanzelf gaat en toch is goed ademen niet vanzelfsprekend. Wist je dat ruim 90% van de mensen een chronisch zuurstof tekort heeft doordat ze niet diep genoeg ademen? Hoe kan het…..

adem in de kou

Ademen is een beweging van je borstkas, je middenrif en voor de meeste onder ons ook je schouders. Deze 3 zijn ‘toevallig’ ook de belangrijkste onderdelen als we een houding aannemen die bij een emotie hoort. Denk maar aan verdriet; je laat je schouders hangen, maakt je rug wat ronder zodat je hoofd naar beneden kan zakken en je middenrif trekt zich samen zodat je dat beknepen gevoel kan voelen. Zou het zo kunnen zijn dat je adem en je emotie’s elkaar beïnvloeden?

Zou het zo zijn dat als je blij bent je adem versnelt en je oppervlakkiger ademhaalt zodat je bijna “high” lijkt? Oh, maar angst geeft dezelfde reactie qua ademhalen, alleen komen er dan hartkloppingen bij…

(in feite zijn het dezelfde emoties, de een -blij- laat je snel ademen in een vloeiende beweging terwijl de ander -angst- je snel laat ademen en je adem steeds tussendoor vastzet)

Doe ‘ns met me mee en adem nu eens echt ECHT….

blazen tegen paardebloempluisKom op daar gaan we, voel wat er gebeurt.

Adem in door je neus – een flinke teug lucht – en adem helemaal door tot onder in je buik. Laat je onderbuik het werk doen, je schouders doen helemaal niets!

 

Merk dat je onderbuik uitzet als je inademt, leg desnoods je hand op je buik onder je navel om de richting aan te geven.

Adem dan uit, langer en net zo krachtig als je inademde…

Nu trekt je buik in, help je buik door je buikspieren aan te spannen en alle lucht eruit te persen, meer, meer, meer en als je denkt dat je er bent en niets meer hebt,…. MEER! 

Merk hoe er nu automatisch een heerlijke nieuwe frisse ademhaling tot stand komt!! Je ademt vanzelf weer diep in!!

Als je erop blijft letten kun je de diepere ademhaling volhouden, je ademt dan net zo lang in als uit en laat het een vloeiende dans van lucht worden. (je ademt dus alleen de eerste keer zo extreem veel lucht uit tot je eraan gewend bent en het een paar keer kunt proberen)

Wanneer je hoofd zich weer gaat richten op de dingen van alle dag, merk je achteraf dat je aandacht voor je ademhaling weer weg is. Dat geeft niets, je kunt het altijd nog een keer doen (en nog een keer).

TIP: zet je alarm op je telefoon (of maak een herinnering aan) die elk uur afgaat. Schrijf er iets leuks maar duidelijks bij – bijvoorbeeld: adem je nog? of Hé, heb je wel al echt lucht gehapt?

Wanneer je dieper ademt krijg je niet alleen meer zuurstof binnen, maar als dat in je longen moet passen worden de onderste longblaasjes ook weer eens van verse zuurstof voorzien!
Maak je longen wakker en zorg dat die lucht blijft stromen. De grotere hoeveelheid zuurstof voedt niet alleen je longblaasjes, maar gaat ook naar je hersenen, je organen en je stofwisseling!

Die laatste is niet onbelangrijk!!! Denk er maar aan wat er gebeurt als je een vlammetje van een theelicht wil laten branden als je er een glas ondersteboven overheen zet. Wanneer de zuurstof op is smoort het vlammetje….. Je verbranding van je voeding is niets anders,….. hoe moet je lijf stofjes omzetten zonder brandstof? Zuurstof is echt veel belangrijker dan we tot nu toe beseften 😉

energie_zuurstof meter

 

 

Heb je genoten van je ademhaling? Hoe voelt je lijf, voel je verschil?
Als je verschil merkt laat het weten in een reactie. Je helpt jezelf en anderen ermee om het niet bij 1 keer te laten!!

Wanneer je nog geen verschil voelt, geen probleem, blijf doorgaan steeds een beetje bewuster dan de vorige keer. Verwacht niets, ontvang alles…
Ook voor jou kan de energie in je lijf enorm omhoog gaan door iets simpels en gratis wat je toch al doet. Je maakt er nu alleen beter gebruik van!

Namaste 

Handtekening Erica LW blauw